Over

Hola! Mi nombre es  Charlotte Rugebregt y soy profesora de español! Na het behalen van mijn VWO examen in 1985 besloot ik naar Barcelona te vertrekken om  Spaans te studeren. De beleving van het Spaans in Spanje en het Spaanse leven zelf bevielen  mij zo goed dat het 11 jaar duurde eer ik weer terug naar Nederland kwam.

Het werd in Spanje al snel duidelijk dat er grote behoefte was aan leraren Engels die dichter bij het Engels stonden dan de Spanjaarden zelf. Ik heb mij toen om laten scholen tot gecertificeerd docent Engels en ben sindsdien aan verschillende talenscholen in Barcelona verbonden IMG_9873 (1)geweest; niet alleen als lerares, maar ook als cursus coördinator van talencursussen van Spaanse studenten in Engeland zelf. Ook daar kon ik  weer ervaren hoeveel sneller het leer proces van leerlingen ging toen ze eenmaal in het land waren waar van ze de taal aan het leren waren.

Dit is ook precies wat ik mijn leerlingen wil bieden via Buen Camino; die ondersteuning bieden als Nederlandse die nodig is om mijn cursisten te helpen zich het Spaans eigen te maken om vervolgens “las prácticas” te beleven in Spanje zelf!

Een taal leren betekent namelijk zoveel meer dan de grammatica kennen en je woordenschat uitbreiden; het is ook de cultuur van het desbetreffende land mee “beleven”. Je kaartje kopen voor de trein, een reclame aanbieding in het voorbijgaan lezen, de geur van gepofte kastanjes  in je neus krijgen, afdingen op de markt, mee koken aan de paella van nieuwe Spaanse vrienden,  12 druiven opeten bij elke klokslag van 12 uur op 31 december…

Voorafgaand aan deze “prácticas” zullen we zoveel mogelijk facetten van het Spaanse leven beleven door middel van Spaanse avondjes uit waar we alvast zullen proeven aan de Spaanse sfeer. Spaans leren wordt op mijn manier leuker, afwisselender maar vooral ook doeltreffender. Ik wens al mijn leerlingen dan ook  “un Buen Camino”  (= een goede reis)!